Poradna

Podzimní výživa (ne)jen pro oči

6 Říj , 2014  

Aneb vše se vším souvisí.
Je to tak. Kvalitní výběr potravin prospívá nejen tělu, ale i očím.

Nastal podzim a všichni bychom rádi eliminovali únavu, chřipku, rýmu a nachlazení. S příchodem sychravějšího počasí bychom se měli pochopitelně stravovat jinak než v horkých letních dnech.

Je všeobecně známo, že ovoce (konkrétně citrusové plody a banány) ochlazuje naše těla zevnitř, a proto bychom měli v tomto čase sáhnout po potravinách, které nás „zahřejí“.

Do svého jídelníčku zařaďte proto co nejvíce zeleninu, která roste alespoň částečně nad zemí. Je to hlavně červená řepa, cibule, dýně, zelí, kapustakedluben.

Pojďme si společně zopakovat, které vitamíny, minerály a prvky prospívají našim očím.

 

Vitamín A
Největší vliv na zrak má určitě vitamín A. Díky němu umíme rozeznávat barvy a vidíme dobře za šera.

Kde najdeme vitamín A?
V mrkvi, rajčatech, paprice, špenátu, kopru, v játrech a rybách.

Vitamín C
Výborná prevence před šedým zákalem!

Kde najdeme vitamín C?
V podzimních měsících hlavně v kyselém zelí a v bramborách, ale i v zeleném čaji.

 

zeleny_caj

 

Vitamín E
Patří mezi antioxidanty, které chrání naše oči před volnými radikály. Má podobnou funkci jako vitamín C; chrání oči před šedým zákalem a dalšími očními nemocemi.

Kde najdeme vitamín E?
V obilných klíčcích, v ořechách, v mandlích. Denní dávku vitamínu E najdeme např. i ve 100 gramech celozrnných sušenek.

Zinek
Nejen, že chrání náš organismus před nachlazením a chřipkou, ale i před zánětem spojivek.

Kde najdeme zinek?
V ořechách, v dýňových jádrech, v listové zelenině, cibuli, v droždí, ale i v drůbeži, hovězím a vepřovém mase.

 

Uvařte si něco zdravého a teplého a pookřejte na duši i na těle.

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *